تغییرات در هفته چهاردهم بارداری

همه چیز درباره هفته چهاردهم بارداری

هفته چهاردهم بارداری جنین حدود ۹ سانتی متر رشد کرده است و علایم بارداری کاهش پیدا کرده اند. با ورود به این هفته شما وارد سه ماهه دوم بارداری شده اید. تغییراتی در پوست در این هفته دیده می شود و به دلیل تثبیت هورمون ها ممکن است میل جنسی افزایش پیدا کند. جنین در این هفته حرکات جدیدی دارد و شکم تا حدودی بزرگ می شود. اگر در آستانه ورود به این هفته هستید بهتر است با علائم و نشانه های این دوره بیشتر آشنا شوید.

تغییرات در هفته چهاردهم بارداری

تغییرات در هفته چهاردهم بارداری

بر اساس تقویم بارداری هفته چهاردهم را شروع سه ماهه دوم بارداری می دانند. در این دوران بسیاری از علائم ابتدایی بارداری مانند حالت تهوع و استفراغ، خستگی و احساس گرسنگی کاهش پیدا می کنند و در برخی از افراد کلا از بین می روند. رحم هم رشد می کند و شکم به مرور بزرگتر می شود.

جنین در هفته چهاردهم یک سری حرکات جدید از خود به نمایش می گذارد. مثلا در این هفته قادر است چشم های خود را حرکت دهد و یا می تواند دست ها و پاها را خم کند. در این هفته قادر است انگشت خود را به دهان ببرد. جفت که در هفته های قبل تشکیل شده در این هفته همچنان به رشد و تکامل خود ادامه می دهد.

جنین تمام نیازهای خود از قبیل مواد مغذی و هورمون ها، اکسیژن خود را از طریق جفت دریافت می کند سپس مواد زائد مانند دی اکسید کربن را از راه جفت دفع می کند. ارتباط بین جنین و جفت از طریق بند ناف است و جفت به رحم چسبیده است. به دلیل کاهش علائم بارداری معمولا این سه ماهه دوم راحت ترین زمان بارداری برای افراد خواهد بود. اگر مسافرتی پیش رو دارید در سه ماهه دوم بلامانع است و می توانید بروید.

وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری

وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری

جنین در هفته چهاردهم بارداری 1.5 سانت دیگر به رشد او افزوده شده است و حالا قد او حدود 9 سانتی و وزن آن 90 گرم می باشد. تغییرات ایجاد شده در این هفته عبارتند از:

  • تمرین کردن حالات چهره توسط جنین در این هفته اتفاق می افتد. جنین در این هفته احتمالا چشم های خود را جمع می کند و یا اخم می کند و یا ممکن است روی صورت خود چروک بیندازد.
  • در این هفته اندام های جنسی خارجی هم رشد می کنند.
  • جنین در این هفته حرکت بیشتری می کند. خم و صاف کردن بازوها و زانوها از دیگر نشانه های هفته چهاردهم است. جنین در این هفته تنفس را تمرین می کند و با این کار مایع آمنیوتیک را وارد ریه ها می کند و آن را خارج می کند.
  • در این هفته دیگر خبری از حرکت های تند و ناگهانی سه ماه اول نیست و جنین به صورت صاف و دورانی حرکت می کند.
  • کبد در این هفته قادر به تولید صفرا است.
  • در این هفته اولین حرکات روده هم پدیدار می شود.
  • هورمون های غده تیروئید شروع به رشد می کنند.
  • موها تا حدودی جوانه می زنند و کم کم شاهد رشد ابروها و پرپشت شدن آنها هستیم. روی سطح بدن جنین موهای کرکی وجود دارد که در گرم نگه داشتن جنین نقش موثری دارند. وقتی چربی در بدن جنین ساخته شود به مرور زمان موهای کرکی هم می ریزند.

علائم هفته چهاردهم بارداری

با ورود به سه ماهه دوم بارداری یا هفته چهاردهم رفته رفته علائم ابتدایی مانند تهوع و استفراغ کاهش پیدا می کنند و در برخی از زنان کلا از بین می روند. با توجه به اینکه کاهش یا رفع علائم در تمام افراد ثابت نیست در نتیجه ممکن است مدتی دیگر این علائم را داشته باشند. وقتی هورمون ها تثبیت پیدا کنند علائم اولیه هم به مرور کم می شود. اما جدای از این علائم ما در هفته چهاردهم بارداری علائم زیر را داریم:

  • افزایش انرژی در این هفته دیده می شود. از آنجایی که تهوع رفع می شود خستگی هم از بین می رود. در این سه ماهه میانی بارداری هورمون های حاملگی کاهش پیدا می کنند و علائم هم کم می شوند. اما برخی از افراد همچنان علائمی مانند خستگی را دارند و ممکن است این علامت در این هفته بدتر شود.
  • وقتی هورمون های حاملگی تثبیت می شوند حساسیت سینه ها هم کمتر می شود. رشد بافت سینه برای تولید شیر همچنان ادامه دارد و در برخی از افراد این رشد دردناک است.
  • با تثبیت هورمون ها و رفع علائم بارداری میل جنسی هم افزایش می یابد. هیچ مشکلی در برقراری رابطه جنسی در بارداری وجود ندارد. فقط اگر مادر دچار جفت سر راهی یا خونریزی واژن باشد باید با پزشک در مورد رابطه جنسی صحبت کند.
  • در ماه چهارم بارداری یا هفته چهاردهم تغییرات پوستی متعددی دیده می شود. ایجاد خال جدید یا تغییر خال قدیمی در این دوران رایج است.

علائم سقط جنین در هفته چهاردهم بارداری

علائم سقط جنین در هفته چهاردهم بارداری

درست است که در دوران بارداری همیشه خطر سقط جنین وجود دارد. اما در سه ماه دوم یا با شروع هفته چهاردهم بارداری احتمال سقط پایین می آید. ضعف دهانه رحم ممکن است یکی از علت های سقط باشد. در هفته چهاردهم مشاهده هر گونه علامتی از قبیل خونریزی شدید تا خفیف، گرفتگی شکم، گرفتگی لگن و کمر، خروج مایع از واژن، خروج بافت از واژن و احساس بیماری خطرناک هستند پس باید توسط جراح فوق تخصص زنان و زایمان معاینه شوند.

داشتن حالت تهوع و یبوست با تغییر سبک غذایی و مصرف برخی از داروها قابل درمان است.

تغییرات بدن مادر در هفته چهاردهم بارداری

هر روز که از حاملگی می گذرد شکم مادر هم بزرگ و بزرگتر می شود. در هفته چهاردهم بارداری شکم کمی بزرگ می شود و احتمالا بدن کمی پف کند. در برخی از افراد بزرگی شکم به حدی نیست که دیده شود. اما در هفته های آینده ممکن است در اطراف شکم دردی را احساس کنید به این عارضه درد رباط گرد می گویند. وقتی رحم رشد می کند رباط هایی از کشاله ران تا شکم وجود دارند که کشیده و نازک می شوند و باعث ایجاد درد می شوند.

ممکن است از هفته چهاردهم به بعد لکه های زردی روی لباس زیر خود ببینید که نشان دهنده مایع آغوز است و اولین شیری است که در سینه ها تولید می شود.

اضافه وزن در هفته ۱۴ بارداری

در بارداری روند اضافه وزن مادر هم باید مانند اضافه وزن جنین طبیعی باشد. اگر نمایه توده بدنی شما قبل از بارداری در محدوده نرمال بوده باشد باید در سه ماهه دوم بارداری 5 تا 6.5 کیلوگرم اضافه وزن داشته باشید. توجه داشته باشید که اضافه وزن زیاد تاثیری روی رشد جنین ندارد و فقط شما را دچار مشکلات متعددی از قبیل دیابت و فشار خون بالا می کند. در این سه ماهه شاخص توده بدنی باید در محدوده ی 18.5 تا 24.9 باشد.

آزمایش ها و سونوگرافی در هفته چهاردهم بارداری

در هفته چهاردهم بارداری هیچ ویزیت پزشکی ندارید و اندازه گیری وزن و فشارخون شما در هفته شانزدهم انجام می شود. در این هفته آزمایش یا سونو خاصی هم ندارید و باید برای تعیین جنسیت جنین هم تا هفته شانزدهم صبر کنید. تنها زمانی به آزمایش و سونوگرافی در این هفته نیاز است که برای مادر اتفاقی بیفتد و یا مورد مشکوکی مشاهده شود.

آزمایش های غربالگری و تشخیصی در هفته چهاردهم بارداری

انجام آزمایش های غربالگری معمولا در هفته های 11 تا 13 انجام می شود و هفته چهاردهم هیچ آزمایش ژنتیکی ندارد. اگر در هفته قبل آزمایشات غربالگری را انجام نداده باشید و یکی از موارد زیر را داشته باشید باید برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه کنید.

  • داشتن فرزند با مشکلات کروموزومی
  • سن بالای 35 سال
  • مشکوک بودن نتایج غربالگری های قبلی
  • سابقه خانوادگی اختلالات ژنتیکی
  • سابقه بارداری با مشکلات ژنتیکی

اگر در غربالگری های هفته 11 تا 13 مشکلات ژنتیکی مانند سندرم داون تشخیص داده شود باید مادر باردار در هفته 15 تا 20 آزمایش مایع آمنیوسنتز انجام دهد. این آزمایش تنها در این فاصله انجام می شود و وقتی سن حاملگی افزایش پیدا کند آزمایش خطرناک است.

بایدها و نبایدها در هفته چهاردهم بارداری

در هفته چهاردهم بارداری چون علائم فروکش کرده است وقت بیشتری را به خودتان اختصاص دهید. ورزش را در برنامه هفتگی خود قرار دهید. با ورزش کردن زایمان راحتی دارید و خطر ابتلا به دیابت و فشارخون در شما کاهش پیدا می کند.

  • مصرف غذاهای سالم، میوه ها و سبزیجات به بارداری سالم شما کمک می کند.
  • اگر دچار تغییرات پوستی شده اید متخصص پوست می تواند درمان های مجازی را برای شما تجویز کند.

تغذیه در هفته چهاردهم بارداری

تغذیه در هفته چهاردهم بارداری

هر چه سن حاملگی افزایش پیدا می کند اهمیت تغذیه هم بیشتر می شود. در هفته چهاردهم حالت تهوع و استفراغ مادر باردار کم شده و می تواند مواد غذایی مختلف را میل کند. افزایش وعده های غذایی و انتخاب غذاهایی با حجم کم به تنظیم قند خون و هضم بهتر غذا کمک می می کنند.

برای رفع یبوست در این دوران غذاهای حاوی فیبر، میوه و سبزیجات و آب فراوان بنوشید. در این دوران بهتر است جلوی افزایش وزن کاذب گرفته شود. قرار نیست اندازه دو نفر غذا بخورید. همین که مواد معدنی و ویتامین های ضروری را مرتبا دریافت کنید سلامت شما و جنین تان حفظ می شود.

جمع بندی

هفته چهاردهم مصادف با ورود شما به سه ماهه دوم بارداری است. در این هفته جنین ۱.۵ سانتی متر دیگر رشد کرده و اندازه شکم مادر هم بزرگتر شده است. علائم ابتدایی بارداری کاهش پیدا کرده اند. تمام اندام های بدن تا این هفته تشکیل شده اند و خطر سقط جنین کاهش پیدا کرده است. در سه ماهه دوم شما می توانید ورزش کنید و به مسافرت بروید و اگر علامت نگران کننده ای بارداری شما را تهدید کرد با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

برای امتیاز دهی به این پست کلیک کنید
[Total: 0 Average: 0]

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Add your own review

Rating