هفته پانزدهم بارداری

همه چیز درباره هفته پانزدهم بارداری

اگر در هفته پانزدهم بارداری هستید بهتر است از علائم و وضعیت خود و جنین مطلع شوید تا روند بارداری سالم تری را پشت سر بگذارید. در هفته پانزدهم بارداری وضعیت مادر کمی بهتر شده و به حاملگی عادت کرده است. در این هفته احتمال اینکه علائم مزمن در برخی از مادران کاهش بیابد وجود دارد. اما همچنان ممکن است برخی از زنان تهوع و استفراغ صبحگاهی را داشته باشند. در این هفته و هفته های پیش رو وضعیت روحی مادر بهتر می شود و با دردها ها و گرفتگی های زایمان فاصله زیادی وجود دارد.

در ادامه بیشتر با جزئیات هفته پانزدهم آشنا می شویم. با شروع بارداری شما هر هفته چالش ها و تغییرات جدیدی پیش رو دارید که بهتر است نسبت به تغییرات مهم اگاهی کامل داشته باشید. رشد بچه به صورت مداوم ادامه دارد و در هیچ کدام از هفته های بارداری رشد متوقف نمی شود. معمولا در ماه های ابتدایی کل اندام ها تشکیل می شوند و بعد از ان هر هفته اندام خاصی تکامل پیدا می کند.

آشنایی با هفته پانزدهم بارداری

آشنایی با هفته پانزدهم بارداری

هفته پانزدهم بارداری یا سه ماهه دوم بارداری زمانی است که وضعیت زنان باردار بهتر شده است و علائم ابتدایی بارداری کاهش پیدا کرده اند. خبر خوبی که در ماه چهارم بارداری وجود دارد این است که حدود 80 درصد زنان علائم صبحگاهی آن ها از بین می رود.

این ماه از حاملگی راحترین و بهترین بخش از حاملگی است که مادر می تواند به مسافرت برود چون انرژی او افزایش پیدا کرده است و خبری از علائم شدید نیست. بر اساس تقویم بارداری در این هفته جنین همچنان به رشد خود ادامه می دهد و رشد بدن بیشتر از رشد سر است و جنین شباهت بیشتری به نوزاد انسان دارد. حرکت جنین در این هفته بیشتر می شود و حس چشایی او در این هفته تشکیل می شود. احتمال تشخیص جنسیت در اواخر این هفته وجود دارد.

وضعیت جنین در هفته پانزدهم بارداری

در هفته پانزدهم بارداری جنین حدود 11.5 سانتی متر است و تقریبا اندازه ی یک گلابی شده است. وزن جنین در این هفته چیزی حدود 114 گرم است.

جنین در هفته 15 قادر به حرکت دادن تمام بدن است. حرکت دست و پاها روانتر و راحت تر شده است و حتی جنین می تواند حرکت کششی کند و حتی در این هفته حرکات تنفسی را تمرین می کند. همچنان پوست جنین نازک و شفاف است از این رو رگ های خونی و اسکلت جنین مشخص است. در این هفته رشد گوش داخلی و خارجی ادامه دارد و هر چه بیشتر می گذرد گوش خارجی بیشتر نمایان تر می شود. در این هفته جنین قدرت شنوایی پیدا نمی کند.

رشد استخوان های جنین همچنان ادامه دارد و در این هفته کمی سفت تر می شوند. در هفته های گذشته استخوان های ستون فقرات، جمجمه و استخوان های بلند سفت شده اند و در این هفته هم استخوان های دست و پا در حال سفت شدن هستند.

در این هفته جوانه های چشایی شروع به رشد می کنند. اعصاب این جوانه های چشایی را به مغز متصل می کند. البته تا هفته 20 بارداری تکمیل شدن حس چشایی به طول می انجامد. در این هفته اجزای صورت هم در حال تکمیل شدن هستند. به طوری که مژه، ابرو، ناخن، پلک و موها در این هفته نمایان می شوند.

تغییرات بدن مادر در هفته پانزدهم بارداری

با توجه به اینکه در هفته پانزدهم شاهد رشد سریع تر جنین هستیم در نتیجه ممکن است مادر در یک طرف یا در هر دو طرف شکم احساس درد کند. در واقع این عارضه با نام درد رباط گرد شناخته شده است. تسکین دادن این درد تنها با استراحت کردن ممکن است.

در برخی از مادران عارضه خارش پوست هم دیده می شود. خارش پوست اگر شدید باشد می توان ار لوسیونهای مجاز استفاده کرد و پوشیدن لباس های نخی و مرطوب نگه داشتن پوست به کاهش خارش کمک می کند.

یکی دیگر از تغییرات این هفته بزرگ شدن شکم است. همانطور که گفته شد بدن در هفته نیم کیلو اضافه وزن دارد و این اضافه وزن باعث بزرگ شدن شکم می شود. این اضافه وزن باید هر هفته تداوم داشته باشد در غیر این صورت باید به پزشک مربوطه مراجعه کنید.

افزایش ترشحات واژن یکی دیگر از علامت های هفته پانزدهم بارداری است. این ترشحات طبیعی هستند و با خروج بافت و مایع های دیگر کاملا تفاوت دارد. با افزایش گردش خون در اطراف لگن، لکوره یا همان مایع شیری رنگ تولید می شود تا واژن دچار عفونت نشود.

علائم هفته پانزدهم بارداری

علائم هفته پانزدهم بارداری

بیشتر مادران باردار در هفته پانزدهم بارداری علائم اولیه حاملگی در آن ها از بین رفته و وارد دوران بهتری شده اند. در این هفته علائم جدیدتری وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:

افزایش وزن

تغییرات وزنی در این هفته مشاهده می شود و احتمال دارد از این هفته به بعد هر هفته نیم کیلوگرم اضافه وزن داشته باشید.

خونریزی بینی

این علامت هم تقریبا شایع است و ممکن است از هر پنج زن یک زن دچار خونریزی شود. با توجه به اینکه در این دوران جریان خون در بدن افزایش پیدا می کند و این جریان در رگ های بینی هم بیشتر است از این رو امکان پاره شدن رگ ها و خونریزی لثه وجود دارد. معمولا خونریزی مداوم نیست و خفیف است.

خونریزی لثه ها

تغییرات هورمونی می تواند روی سلامت دندان ها تاثیر بگذارد و لثه ها را دچار التهاب و تورم کند. ممکن است بعد از هر بار مسواک زدن لثه دچار خونریزی شوید. این عارضه معمولا در ماه های ابتدایی بارداری شروع می شود و در ماه های دوم و سوم بارداری شدیدتر می شود. التهاب لثه بعد از زایمان از بین می رود.

گرفتگی بینی

افزایش خون غشای مخاطی و تغییرات هورمونی باعث ایجاد این عارضه شده که به آن رینیت بارداری گفته می شود.

علائم سقط جنین در هفته پانزدهم بارداری

احتمال سقط جنین در هفته 14 تا 20 کمتر از 1 درصد است. پس نگران نباشید اگر تا هفته پانزدهم هیچ علامتی نداشته اید احتمالا از این به بعد هم علامت جدی شما را تهدید نکند. اما اگر هر کدام از علامت های زیر را داشتید باید سریعا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

  • خروج مایع از واژن
  • خروج بافت از واژن
  • خونریزی واژینال خفیف تا شدید
  • احساس بیماری
  • گرفتگی شکم، کمر یا لگن

آزمایش غربالگری در هفته پانزدهم بارداری

آزمایشات و سونوگرافی های لازم در هفته پانزدهم بارداری

به طور معمول هیچ گونه آزمایش و سونوگرافی خاصی در هفته پانزدهم بارداری انجام نمی شود. اما گاها پزشک در هفته گذشته آزمایشات ادرار را برای بررسی قند خون انجام داده که در این هفته برای بررسی نتایج آزمایش مراجعه به پزشک انجام می شود. اگر در هفته های گذشته فشار خون و وزن مادر طبیعی نباشد در این هفته مجدد اندازه گیری می شود

  • تا هفته 18 بارداری هم نیازی به سونوگرافی نیست و برای تعیین جنسیت دقیق بهتر است این هفته هم این کار را انجام ندهید تا وارد هفته شانزدهم بارداری شوید. البته تشخیص دقیق تر بین هفته 18 تا 20 بارداری است.
  • اگر مادر باردار در دسته مادران پر خطر باشد باید آزمایش های ژنتیکی را انجام دهد. در هفته پانزدهم آزمایش های تشخیصی و غربالگری سه ماهه دوم انجام می شود.

آزمایش غربالگری در هفته پانزدهم بارداری

  • غربالگری ژنتیکی مرحله دوم در هفته 15 تا 20 بارداری انجام می شود. این آزمایش بیشتر برای افرادی انجام می شود که در غربالگری سه ماهه اول بارداری آنها مورد مشکوکی وجود داشته باشد.
  • افرادی که دارای فرزند با مشکلات کروموزومی هستند لازم است که غربالگری سه ماهه دوم را نیز انجام دهند. حتی افرادی که سابقه سقط جنین با مشکلات ژنتیکی داشته اند و یا در خانواده خود و همسر افرادی با مشکلات کروموزومی وجود داشته باشد انجام این آزمایش ها ضرورت پیدا می کند.
  • آزمایش غربالگری سه ماهه دوم یا آزمایش سرم مادر و یا آزمایش غربالگری چهارگانه تنها یک آزمایش خون ساده است اما در این آزمایش 4 فاکتور مهم بررسی می شود تا خطر نقص لوله عصبی و ناهنجاری های کروموزومی بررسی و ارزیابی شود.
  • معمولا نتایج هر دو آزمایش غربالگری اول و دوم به تشخیص دقیق تر پزشک کمک می کند. در واقع پزشک با مقایسه این دو آزمایش می تواند جواب قطعی تر دهد. اگر احتمال وجود اختلالات ژنتیکی وجود داشته باشد پزشک متخصص زنان و زایمان آزمایش تشخیصی را تجویز می کند.
  • آزمایش آمنیوسنتز در هفته 15 تا 20 بارداری انجام می شود. در این آزمایش نمونه ای از مایع آمنیوتیک با سوزن ظریفی برداشته می شود و به آزمایشگاه فرستاده می شود. نتایج این آزمایش دقیق تر است اما احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.

بایدها و نبایدهای هفته پانزدهم بارداری

در هفته پانزدهم بارداری همانند سایر هفته ها باید به سلامت عمومی بدن و سلامت دندان توجه کنید. سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید و از مصرف بیش از حد کالری خودداری کنید.

  • نباید در این هفته وعده های غذایی خود را حذف کنید چون رفته رفته اضافه وزن شما بیشتر می شود و باید میان وعده های سالم مصرفه کنید.
  • اگر در این هفته دچار خونریزی بینی شدید باید از خم کردن سر به عقب یا جلو بپرهیزید بهتر است سر خود را صاف نگه دارید و بینی خود را چند دقیقه بگیرید تا خونریزی بند بیاید. گذاشتن کیسه آب یخ هم کمک کننده است.
  • افزایش وزن زیاد ناشی از پرخوری و مصرف غذاها و تنقلات ناسالم است. پس اگر می خواهید وزن نرمالی داشته باشید بهتر است ورزش را در برنامه هفتگی خود قرار دهید و کنترل دقیق تری روی تغذیه داشته باشید.

جمع بندی

هفته پانزدهم بارداری جنین اندازه ای حدود 11.5 سانتی متر دارد و حرکت او بیشتر می شود. مادر هم نیم کیلو اضافه وزن خواهد داشت. در این هفته هنوز حس شنوایی تکامل پیدا نکرده اما جوانه چشایی تشکیل می شود و تا هفته 20 رشد آن کامل می شود. برای افرادی که بارداری نرمال و طبیعی دارند هیچ آزمایش و سونوگرافی خاصی در این هفته انجام نمی شود. اگر به تازگی باردار شده اید و یا قصد بارداری دارید می توانید علائم و نشانه های هر هفته را به صورت مجزا مطالعه کنید.

برای امتیاز دهی به این پست کلیک کنید
[Total: 11 Average: 5]

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Add your own review

Rating