همه چیز درباره هفته نهم بارداری

ویژگی فیزیکی جنین در هفته نهم بارداری بیشتر مشخص می شود و اندازه جنین به 2.5 الی 3 سانت می رسد. شکل جنین در این هفته اندازه یک زیتون است و هورمون های بارداری به بیشترین میزان خود رسیده اند.

در این هفته به راحتی صدای قلب جنین با سونو گرافی شنیده می شود و صورت و سایر اندام های جنین هم در حال تکامل هستند. علائم بارداری در این هفته شدیدتر می شوند و فرد وارد ماه سوم بارداری شده است. مادران باردار هنوز در این سن تغییرات شکم یا تغییرات وزنی چندانی ندارند و جنسیت هم قابل تشخیص نیست.

آشنایی با هفته نهم بارداری

آشنایی با هفته نهم بارداری

در ماه سوم حاملگی یا هفته نهم بارداری به تدریج مادر شروع به وزن گیری می کند. در این هفته هورمون های بارداری به بیشترین میزان خود رسیده اند و علائمی از قبیل تهوع و استفراغ به اوج خود رسیده اند. از آنجایی که در این هفته ترشح هورمون ها بسیار زیاد است در نتیجه علائم روز به روز بیشتر می شوند. اما نگران نباشید این وضعیت ثابت نیست و در پایان ماه سوم تمام می شوند.

اجزای صورت جنین از قبیل چشم، دهان و زبان شکل بهتری پیدا کرده اند و انگشت ها هم رفته رفته در حال شکل گیری هستند. در این هفته زانوها و آرنج ها هم به وجود می آیند. رشد دست و پای جنین و شکل گیری آن ها در هفته نهم بهتر است.

تغییرات بدن در هفته نهم بارداری

بدن در هفته نهم بارداری تغییرات چندانی ندارد و ممکن است همان تغییرات هفته های قبل در این هفته هم تکرار شوند. تنگ شدن لباس ها برای بیشتر خانم ها اتفاق می افتد اما هنوز کسی از روی ظاهر شکم متوجه حاملگی نمی شود. ممکن است در این هفته تعداد دفعات تخلیه ادرار بیشتر شود. یکی از علامت های شایع این هفته خستگی زیاد است که بااستراحت کردن رفع می شود و جای نگرانی نیست.

وضعیت جنین در هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری رشد جنین سرعت گرفته است و اندازه او تقریبا بین 2.5 تا 3 سانتی متر شده است. هر چه سن حاملگی افزایش پیدا می کند جنین تکامل بیشتری پیدا می کند و شبیه نوزاد می شود.

همچنان در این هفته شاهد رشد سیستم های بدن، اجزای صورت و ویژگی های فیزیکی هستیم. دم جنین از بین می رود و جای آن را دست ها و پاها می گیرد. بدن جنین رفته رفته صاف می شود. رشد پلک ها در این هفته بیشتر است و روی چشم ها را می گیرند.

تغییرات دیگری در هفته نهم حاملگی اتفاق می افتند که شامل:

  • ایجاد لبه گوش و دیده شدن نوک بینی در حالت نیم رخ
  • ادامه پیدا کردن رشد قلب و سیستم شریانی
  • شکل گیری استخوان های دنده و جناغ
  • تشکیل شدن مجاری صفراوی
  • کبد و لوزالمعده
  • واضح تر شدن چشم ها و ایجاد رنگدانه در آن ها و … هستند. در این سن جنین تکان می خورد و خم می شود اما این تکان ها توسط مادر احساس نمی شود.

علائم مادر در هفته نهم بارداری

علائم مادر در هفته نهم بارداری

با توجه به اینکه هفته نهم بارداری مصادف با به اوج رسیدن هورمون های بارداری است در نتیجه علائم هم به اوج خود می رسند. زنان باردار همچنان علائمی از قبیل:

  • خارش سینه
  • تکرر ادرار
  • خستگی
  • حالت تهوع صبحگاهی
  • تغییرات خلقی
  • سوزش سر دل
  • ویار و تنفر غذایی
  • سرگیجه
  • یبوست و … را دارند.

خارش سینه علامتی جدید در هفته نهم بارداری

شما در هفته قبل بارداری ممکن است علائمی از قبیل خارش سینه را نداشته باشید. اما در هفته نهم بارداری تغییرات هورمونی با رشد سینه ها و درد و حساسیت آن ها همراه است. هرچه رشد سینه ها بیشتر شود خارش بیشتر می شود. از آنجایی که رشد و کشیده شدن سینه ها در سه ماهه دوم و سوم هم ادامه دارد در نتیجه خارش هم ادامه پیدا می کند.

البته این علامت در همه افراد وجود ندارد. برای تسکین خارش می توان از لوسیون ها و کرم های مجاز استفاده کرد.

با توجه به آمار اغلب زنان باردار دچار درد مبهم، احساس پری یا دردهای شدید در سینه ها می شوند. اما همزمان با تولد نوزاد و شیر دهی این دردها تسکین پیدا می کند. می توانید از پزشک خود راهکارهایی برای کاهش علائم یاد بگیرید.

علائم سقط جنین در هفته نهم بارداری

خطر سقط جنین در بارداری غیر قابل پیش بینی است. در سه ماهه اول بارداری این خطر همیشه وجود دارد. در هفته نهم بارداری علائمی مانند تهوع، سردرد، سرگیجه و … طبیعی هستند اما خونریزی خفیف تا شدید، خروج بافت از واژن، خروج مایع ازواژن، گرفتگی لگن، گرفتگی شکم و کمر و … غیر طبیعی هستند و ممکن است علائم سقط جنین باشند که باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

شکل جنین در هفته نهم بارداری

شکل ظاهری جنین در هفته نهم بارداری مانند یک زیتون متوسط است. اندازه جنین کلا 2.5 تا 3 سانتی متر است. در این هفته نوزاد با رشد دست و پاها و شکل گیری کامل تر اجزای صورت شکل نوزاد به خود می گیرد. جنین در این سن می تواند حرکت کند اما هنوز رحم و شکم مادر تغییرات چندانی نداشته است.

ضربان قلب جنین در هفته نهم بارداری

ضربان قلب جنین در هفته نهم بارداری

قلب جنین از هفته هفتم به بعد در حال شکل گیری است اما در هفته نهم بارداری از طریق سونوگرافی می توان صدای قلب جنین را شنید. در این هفته قلب رشد کافی کرده است و به راحتی صدای آن با دستگاه سونو گرافی شنیده می شود. اما گاها جنین خود را در رحم پنهان می کند و یا ممکن است حالت او رو به پشت باشد و پزشک نتواند صدای قلب او را دریافت کند. از این رو نیازی به نگرانی نیست در سونوگرافی های بعدی این تجربه را خواهید داشت.

 

همچنین بخوانید :

 

مراقبت های لازم در هفته نهم بارداری

چیزی که در هفته نهم بارداری و در تمام طول بارداری اهمیت دارد تامین سلامت جسمی و روانی مادران باردار است. برخی از دستورالعمل ها شاید به ظاهر ساده باشند اما نقش زیادی در کاهش مشکلات بارداری ایفا می کنند. مثلا خستگی زیاد، استرس، قند خون پایین و … می تواند در خلق و خوی مادران تاثیر بگذارد. خوابیدن کافی، مصرف مواد غذایی سالم و افزایش مصرف پروتئین ها، انجام ورزش های مناسب، انجام مدیتیشن، وقت گذراندن با خانواده و دوستان، دوش آب گرم برای جلوگیری از خارش پوستی و … قدم های مهمی در جهت تامین سلامت جسمی و روانی هستند.

اهمیت تغذیه در هفته نهم بارداری

تغذیه در تمام دوران بارداری نقش مهمی در سلامت مادر و جنین دارد. اما این بدین معنی نیست که حجم غذایی خود را دو برابر کنید و شروع به پرخوری کنید. در هفته نهم بارداری بیشتر مادران با مشکل سوزش سر دل مواجه هستند که تغذیه درست تنها راهکار برای مقابله با آن است.

  • بهتر است وعده های غذایی خود را افزایش دهید اما حجم آن را کاهش دهید.
  • آهسته غذا خوردن و جویدن کامل غذا می تواند مشکل سوزش سر دل را رفع کند.
  • عدم مصرف دخانیات و الکل و دراز نکشیدن بعد از غذا می تواند مشکلات معده را در زنان باردار کاهش دهد.
  • غذاهای غنی از فیبر برای جلوگیری از یبوست و دفع مواد زائد بدن اهمیت زیادی دارند. سبزیجات، میوه، لوبیا و نخود فرنگی سرشار از فیبر هستند. مصرف میوه و سبزیجات مشکلات گوارشی را به حداقل می رساند.

آزمایش های هفته نهم بارداری

معمولا در هفته های 6 تا 8 و نهایتا در هفته نهم بارداری تنها آزمایش خون برای تایید حاملگی انجام می شود. در واقع در این هفته باید گروه خونی جنین و مادر بررسی شود تا اگر گروه خونی و RH مادر و جنین هم خوانی نداشته باشد داروهای مناسب برای این جلوگیری از ایجاد عوارض تجویز شود. در آزمایشاتی که در این هفته یا هفته های قبل انجام شده فاکتورهای مختلفی از قبیل بیماری های مقاربتی، تعداد گلبول های سفید و قرمز، بیماری های عفونی، سطح آهن خون و … اندازه گیری می شوند.

اگر سن مادر بالا باشد یا احتمال اختلال ژنتیکی در جنین زیاد باشد احتمالا پزشک آزمایشات ژنتیکی را انجام دهد. اگر در هفته های گذشته هیچ سونوگرافی انجام نداده باشید ممکن است یک سونوگرافی برای شنیدن صدای قلب جنین انجام شود. گاها در حاملگی های نرمال این سونوگرافی به هفته های 11 و 12 موکول می شود.

بایدها و نبایدهای هفته نهم بارداری

هفته نهم بارداری یک هفته مهم در سه ماه ابتدایی بارداری است که باید همانند سایر دوره ها یک سری باید ها و نبایدها رعایت شوند تا سلامت مادر و جنین حفظ شود.

مادرانی که دوقلو باردار هستند ممکن است علائم بیشتری داشته باشند که پزشک متخصص زنان و زایمان راهکارهایی برای کاهش علائم آموزش می دهد. سرعت رشد و وزن گیری جنین دوقلو با تک قلو یکسان است.

تشخیص جنسیت در هفته نهم حاملگی امکان پذیر نیست. درست است که بیضه و تخمدان در این هفته تشکیل می شوند اما در سونوگرافی قابل تشخیص نیستند و بهتر است این موضوع را به هفته های 16 موکول کنید.

اگر سابقه زایمان های پر خطر، سقط جنین های مکرر، زایمان زودرس، نارسایی دهانه رحم، خونریزی غیر طبیعی و … دارید حتما در مورد سبک زندگی و رابطه جنسی در بارداری با پزشک مشورت کنید. برای افرادی که هیچ مشکل جدی ندارند داشتن رابطه جنسی مانعی ندارد.

در این هفته احتمالا به لباس های چندان بزرگی نیاز ندارید اما احتمالا تغییرات سینه باعث شود تا شما لباس زیر های جدیدی تهیه کنید. پوشیدن لباس های نخی و راحت به سلامت عمومی شما کمک می کند.

زمان مراجعه به پزشک در هفته نهم حاملگی

معمولا در هفته نهم بارداری آزمایشات خاصی برای انجام دادن نیست و فقط فرد زمانی به پزشک مراجعه می کند که علائم خطرناک مانند یبوست شدید، حالت تهوع شدید و … را داشته باشد. معمولا بیشتر علائم با تغییر سبک غذایی رفع می شوند.

خونریزی شدید علامت خطرناکی است که پزشک وضعیت فرد را از نظر سقط جنین یا حاملگی خارج رحم بررسی می کند. اما لکه بینی در سه ماهه ابتدایی تقریبا شایع است و مشکل جدی و نگران کننده ای نیست. پزشک متخصص زنان و زایمان و دکتر مامایی بهترین گزینه برای مراجعات دوره ای هستند.

برای امتیاز دهی به این پست کلیک کنید
[Total: 0 Average: 0]

مطالب مرتبط

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
لطفا نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.x