هفته هشتم بارداری

همه چیز درباره هفته هشتم بارداری

هفته هشتم بارداری برخی از اندام های بدن و اجزای صورت تشکیل می شوند و جنین 1.5 تا 2 سانتی متر رشد کرده است. شکل جنین در این هفته مانند یک لوبیا است. مادران باردار علائمی از قبیل ویار، سرگیجه، نفخ و تهوع را تجربه می کنند. قلب در این هفته تشکیل شده است و در سونوگرافی می توان ضربان قلب را شنید.

تغییرات در هفته های ابتدایی بارداری به کندی انجام می شود و ممکن است هنوز هم لباس های قبلی برای شما اندازه باشد. در هفته هشتم جنسیت نوزاد هنوز مشخص نشده است و باید حدود چند هفته دیگر صبر کنید. در مقاله پیش رو سعی داریم تا هر آنچه در این هفته حایز اهمیت هستند را بررسی کنیم.

آشنایی با هفته هشتم بارداری

هفته هشتم بارداری یا به اصطلاح عامیانه دو ماهگی حاملگی پاها و اجزای صورت جنین رشد کرده و ممکن است بیشتر مادران در این سن بارداری دچار تهوع صبحگاهی شوند. علائم روز به روز تشدید می شوند. بیشتر زنان باردار بین هفته ی تا هشتم متوجه بارداری خود می شوند. سرعت رشد جنین در این هفته روزانه حدود یک میلی متر است. اجزای صورت مانند لب ها، بینی و پلک ها شکل می گیرند اما برای شکل گیری اندام جنسی و تعیین جنسیت هنوز زود است.

وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری

وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری

جنین در رحم مادر روز به روز در حال رشد و تغییرات است. تغییرات در هفته هشتم به نحوی است که مشخصات فیزیکی جنین بیشتر دیده می شود. اندازه جنین در این هفته حدود 1.5 الی 2 سانتی متر است و این اندازه هر روز یک میلی متر افزایش پیدا می کند. در واقع جنین در این هفته با تشکیل اندام ها و اجزای صورت به نوزاد شباهت پیدا می کند.

  • با توجه به اینکه بدن جنینی در حال رشد است و به مرور بدن صاف می شود در نتیجه دم جنینی از بین می رود و پاها تشکیل می شوند و شباهت جنین به قورباغه از بین می رود.
  • در این هفته از بارداری سیستم گوارشی بخصوص روده هم رشد می کند. البته هنوز در این هفته اندازه جنین به قدری کوچک است که فضا برای رشد روده وجود ندارد. از این رو روده به سمت بند ناف حرکت می کند و زمانی که بدن جنین به رشد مناسب رسید روده سر جای اصلی خود باز می گردد.
  • انگشتان دست و پا و جوانه های پاها و بازوها در هفته هشتم رشد می کنند.
  • چین های ریز روی پلک، بینی و لب بالایی جنین هم در این هفته تشکیل می شوند.
  • اندام تناسلی جنین در این هفته تشکیل شده و به بیضه یا تخمدان تبدیل می شود. اما این شکل گرفتن در سونوگرافی دیده نمی شود و قادر به تشخیص جنسیت نیست.
  • گوش ها هم در هفته هشتم در قسمت بیرونی سر تشکیل می شوند و از قسمت داخل هم رشد آن ها ادامه دارد.

تغییرات بدن در هفته هشتم بارداری

در هفته هشتم بارداری جنین یک الی 2 سانت رشد کرده و رحم هم اندازه یک لیمو بزرگ شده است. در نتیجه برای تغییراتی مانند بزرگ شدن شکم خیلی زود می باشد. در این هفته شکل جنین مانند لوبیا است. اما سرعت رشد و تکامل ادامه دارد و هر هفته اندازه ی جنین دو برابر می شود.

ممکن است برخی از مادران با بزرگ شدن تدریجی رحم دچار علائمی از قبیل تهوع، استفراغ یا تکرر ادرار شوند و نیاز به تخلیه مداوم مثانه داشته باشند. از آنجایی که شما تقریبا دو دوره پریود نشده اید احتمالا لکه بینی اندکی در این هفته داشته باشد که جای نگرانی نیست. اما اگر خونریزی شدید همراه با درد شکم و کمر باشد نگران کننده بوده و باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

با توجه به اینکه در هفته های ابتدایی بارداری هستید افزایش هورمون بارداری می تواند تغییراتی در پوست ایجاد کند و باعث ایجاد لکه های تیره روی پوست شود. یا ممکن است کک و مک های قبلی پوست تیره تر شوند. برای کاهش این تغییرات پوستی می توانید از ضد آفتاب مناسب در این دوران استفاده کنید. حتی اگر در این هفته شما چند قلو باردار باشید باز هم شکم شما بزرگ نمی شود و اگر تغییراتی در شکم مشاهده کردید احتمالا به دلیل نفخ یا یبوست است.

علائم مادر در هفته هشتم بارداری

علائم مادر در هفته هشتم بارداری

ممکن است زنان باردار تا هفته هشتم بارداری هیچگونه علائم خاصی را تجربه نکنند اما به تدریج از این هفته به بعد علائم ظاهر می شوند. علائم برای هر خانمی متفاوت هستند و ممکن است یک زن باردار تنها یک علامت داشته باشد و یا اینکه هیچ علائمی را تجربه نکند. ممکن است این علائم قبل از هفته هشتم یا بعد از این هفته هم بروز کنند. علائمی همچون:

  • خستگی
  • تهوع صبحگاهی
  • گرفتگی خفیف شکم
  • سرگیجه
  • ویار و هوس غذایی
  • ورم و حساس شدن سینه ها
  • افزایش ترشحات واژن
  • گرفتگی عضلات
  • نفخ شکم
  • سردرد و … در هفته هشتم شایع هستند. سر درد و سرگیجه در دوران بارداری ممکن است به دلیل بالا رفتن سرعت گردش خون و شل و گشاد شدن رگ ها های خونی اتفاق بیفتد. حتی هورمون های بارداری هم در ایجاد سردرد و سرگیجه و کاهش فشار خون دخیل هستند. بیشتر علائم مانند تهوع صبحگاهی یا سردرد طبیعی هستند اما زمانی که شدید و غیر قابل کنترل شوند باید حتما به پزشک اطلاع داده شوند.

سرگیجه علامتی شایع در هفته هشتم حاملگی

بیشتر خانم هایی که وارد هفته هشتم بارداری می شوند روی علائم طبیعی و علائم خطر تمرکز می کنند بخصوص مادرانی که اولین تجربه حاملگی را دارند. سرگیجه که یک علامت نسبتا شایع در ابتدای بارداری است اغلب به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد. این تغییرات روی فشار خون و گوش داخلی تاثیر می گذارند و باعث سرگیجه می شوند.

البته دلیل سرگیجه در این هفته تنها این مورد نیست گاها علت های دیگری از قبیل قند خون پایین به دلیل غذا نخوردن، حرکات ناگهانی از حالت نشسته یا درازکش به حالت ایستاده، کم آبی بدن به دلیل مصرف پایین مایعات و سطح پایین آهن خون یا کم خونی اتفاق می افتد.

سرگیجه با استراحت کردن و دراز کشیدن و خوردن مایعات و غذا رفع می شود. اما اگر این کارها به کاهش این عارضه کمک نکرد حتما با پزشک خود مشورت کنید.

تغییرات سینه در هفته هشتم حاملگی

احتما در هفته هشتم بارداری کمی متوجه متورم شدن سینه ها شوید. وقتی تغییرات هورمونی شروع می شود و بدن هورمون های بارداری تولید می کند این هورمون ها روی سینه ها هم تاثیر می گذارند و باعث رشد بافت شیر می شوند. با رشد سینه ها، رگ های روی آن ها به دلیل افزایش جریان خون مشخص می شوند. تیره شدن نوک سینه ها و احساس درد و پری سینه ها از علامت های مهم این هفته می باشند.

علائم سقط جنین در هفته هشتم بارداری

همانطور که گفته شده بیشتر علائم که در بالا عنوان کردیم طبیعی هستند و حدود 75 درصد زنان باردار آن ها را تجربه می کنند. اما برخی از علائم خطر وجود دارند که اگر دیر تشخیص داده شوند منجر به سقط جنین می شوند. این علائم عبارتند از:

  • خروج مایع و بافت از واژن
  • لکه بینی یا خونریزی خفیف تا شدید
  • گرفتگی شکم و کمر و گرفتگی لگن

آزمایش های لازم در هفته هشتم بارداری

آزمایش های لازم در هفته هشتم بارداری

معمولا بیشتر زنان تا اواخر هفته هفتم تا اوایل هفته هشتم هیچ علامتی ندارند و اصلا متوجه بارداری خود نمی شوند. در این هفته با آزمایش خون یا تست های خانگی می توان متوجه بارداری شد. تا قبل از دوماه آخر بارداری هر ماه یکبار برای معاینات و آزمایشات لازم باید به پزشک مراجعه کرد. تقریبا در بیشتر زنان باردار اولین معاینات در هفته هشتم انجام می شود و سونوگرافی به هفته های بعد موکول می شود.

ضروری ترین آزمایش در این هفته، آزمایش خون است که به منظور بررسی گروه خونی و RH انجام می شود. در صورتی که RH مادر و جنین مثبت و منفی باشد باید برای جلوگیری از بروز عوارض داروهای خاصی تجویز شود. در آزمایشات هفته هشتم، سطح هورمون ها، بیماری های مقاربتی، گلبول های قرمز و سفید آنالیز می شوند. اگر مادر باردار در هفته ی هفتم سونوگرافی انجام نداده باشد در هفته هشتم برای شنیدن صدای قلب این سونوگرافی انجام می شود. البته در بیشتر موارد این سونوگرافی به هفته یازدهم هم موکول می شود تا همزمان با سونو ان تی انجام شود.

 

همچنین بخوانید :

 

بایدها و نبایدهای هفته هشتم بارداری

در هفته هشتم بارداری برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته و تامین سلامت مادر و جنین باید نکات زیر رعایت شود:

  • مصرف منظم ویتامین ها و اسید فولیک
  • مصرف آب روزانه بین 8 تا 12 لیوان
  • انجام آزمایشات غربالگری
  • پوشیدن لباس های مناسب
  • انجام تمرینات ورزشی با نظر پزشک
  • اندازه گیری وزن و فشار خون به صورت مرتب
  • اندازه گیری سطح قند خون برای جلوگیری از دیابت حاملگی
  • مصرف غذاها و میان وعده های سالم
  • جلوگیری از ابتلا به عفونت

نکته: روند رشد در بارداری تک قلو دو قلو یکسان است اما افرادی که دو قلو باردار هستند باید مواد مغذی، آهن، ویتامین ها، کلسیم و اسید فولیک باید بیشتر باشد.

زمان مراجعه به پزشک در هفته هشتم حاملگی

معمولا در هفته هشتم آزمایشات و سونوگرافی خاصی نیست که مادران برای انجام آن به پزشک مراجعه کنند. تنها در صورتی که علائم خطر از قبیل خونریزی یا گرفتگی شکم را مشاهده کردید باید سریعا به پزشک اطلاع دهید. ممکن است پزشک برای بررسی خطر آزمایشات و معایناتی را انجام دهد.

اگر علائم طبیعی بارداری شدید نیستند و شما می توانید آن ها را تحمل کنید نیازی به مراجعه نیست. اما اگر حالت تهوع، درد سینه و یا یبوست شدید باشد پزشک راهکارهایی را برای کاهش آن ها ارائه می کند. برای بررسی علائم خطر یا معاینات دوره ای بارداری باید به متخصص زنان و زایمان یا دکتر مامایی مراجعه شود.

برای امتیاز دهی به این پست کلیک کنید
[Total: 0 Average: 0]

مطالب مرتبط

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
لطفا نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.x